Hysteria

Modeziektes, vrouwenkwalen en medicinale vibrators.

De Franse neuroloog Jean-Martin Charcot deed in de 19e eeuw onderzoek naar de vrouwenziekte hysterie. De bloedmooie vijftienjarige Augustine was daarbij zijn grote rolmodel en aantrekkelijke voorbeeldpatiënte.

Het publiek wordt welkom geheten op een openbare behandelsessie in het psychiatrisch centrum Hôpital de la Salpêtrière te Parijs. Achter de opmerkelijke be­handelmethodes met vibrerende bedden, galopperende zadels en ontnuchterende waterstralen gaat een wereld van liefde, angst en jaloezie schuil. Een tragische, hilarische en louterende ervaring over het fenomeen hysterie, toen en nu.

De pers over Hysteria
‘’Het bijzondere van de stukken van Tg. Winterberg is dat er een heel bijzonder evenwicht tussen spel en ernst is gevonden’’. (Het Parool, 25-2-2009)

‘’Een aangenaam voorbeeld van zich voordoende ontwikkelingen, die zich niet beperken tot poppen en objecten, maar verschillende theaterdisciplines verbinden. En dat lekker losjes doen’’. (Trouw, 24-2-2009)

 

Credits: concept, spel, poppen:Tg. Winterberg, tekst: Annemarie Slotboom, regie: Silvia Andringa, choreografie: Karina Holla, vormgeving: Thierry van Raaij, stagiair: Cynthia Borst, kostuums: Petra de Bruijn, muziek: Joeri de Graaf, video: Tijmen Hauer, lichtontwerp: Maarten Verheggen, techniek: Klim Nelissen, flyerbeeld: Ellen van den Berg, scènefoto: Ben van Duijn, co-productie Bellevue-lunchtheater & STIP theaterproducties.